LucT

Час  4 годин 44 хвилин

Координати 3316

Uploaded 8 жовтня 2015

Recorded жовтня 2015

-
-
32 m
4 m
0
4,5
9,1
18,19 km

Переглянуто 1187 раз(и), завантажено 19 раз(и)

біля Steendorp, Flanders (Belgique)

Vandaag 4 oktober 2015 wandelden we in Steendorp, een deelgemeente van Temse. Wandelclub Temse organiseerde de tocht vanuit het zaaltje in de Basisschool aan de Gelaagstraat.

De kleilaag onder de Wase Questa ligt hier op geringe diepte, waardoor de klei goed bruikbaar is door steenbakkerijen, die hier in de loop van de eeuwen langs de goed bevaarbare Schelde als paddenstoelen uit de grond rezen. Ooit waren er 100 steenbakkerijen in Steendorp, vandaag nog slechts eentje.
Niet alle verlaten kleiputten werden weer opgevuld, er bleven vijvers achter en de ondertussen dichtgegroeide terreinen kregen samen met het Fort van Steendorp een nieuwe toekomst als natuurgebieden tussen de N419 steenweg (Kapelstraat) en de Schelde.

Ten noorden van Steendorp ligt een heel ander landschap. Het is een vrij vlak akker- en weidelandschap, met enkele kleine bospartijtjes, niet al te dicht bebouwd en met als absoluut dominerend element de vele hoogspanningsmasten en -lijnen. Het is als het ware het "Land van de 1000 Hoogspanningsmasten", omdat hier het "Elia Mercator high-voltage substation" ligt, waar de drievoudige leiding uit Doel opgesplitst wordt.

We verlaten het dorp langs Overdam en het wandelpad langs Het Gelaag, steken de N419 steenweg over en stappen in de Grensstraat al meteen onder de eerste drie hoogspanningslijnen door. De Kraakstraat en de Haagdam brengen ons voorbij de grote weide waarin de Schans Lauwershoek ligt.

De schans van Lauwershoek maakt deel uit van de buitengordel van forten rond Antwerpen en was een steunpunt tussen de grote forten van Steendorp en Haasdonk. De schans is gebouwd in 1909-1912. Het betonnen fortgebouw is nog aanwezig, maar de gracht is gedempt. Het intacte traditoregebouw (geschut dat de vijand in de flank beschiet) is zeer duidelijk herkenbaar vanuit het omliggende landschap. Tijdens WO I werd de schans door de Duitsers gebruikt. Na WO I had zij geen functie meer. Natuurpunt kreeg de schans in beheer met als hoofdopdracht vleermuisbescherming.

Even verderop in het gehucht Hollebeek bereikten we de hangar van Tuinbedrijf Groen Idee, waar een rustpost was ingericht.

We trekken daarna verder langs de Rupelmondestraat en de Elststraat tot vlak voor de E17, waar we rechtsaf de Korte Landmolenstraat voor een kilometertje parallel aan de E17 volgen.
Daar krijgen we weer een mooie veldweg onder de voeten, die ons langs het bosje met de Landmolenschans voert. Deze had dezelfde functie als de Lauwershoekschans, maar ze is vanop onze wandeling volledig onzichtbaar achter de bomen.

Even verderop komen we voorbij de achterzijde van het ELia-Mercator hoogspanningsstation, de bron van alle hoogspanningslijnen in dit gebied. We steken de Bramensdamstraat over en keren terug naar Groen Idee voor een tweede rustpauze.

Langs de smalle weidepaadjes opzij van de Lauwershoekschans wandelen we terug richting Steendorp. Aan de overzijde van de N419 steenweg bereiken we al gauw het Fort van Steendorp.

Sinds 2001 is de Vlaamse overheid eigenaar van het fort. Tot dan was het een militair oefenterrein. Het is een bakstenen fort gebouwd uit ca. 1890 en ligt op ongeveer 600m ten noorden van de Schelde. Binnenin is het fort een ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen: vochtig en koel (zonder vriestemperaturen). Het fort is niet toegankelijk. Zie http://www.simonstevin.org/fortsteendorp.html voor meer info over het fort.

We volgen het wandelpad op de buitenste omwalling rond het fort en gaan via de Scouselestraat en langs steenbakkerij Weinberger in de Warandestraat terug naar Steendorp.

Voor we het dorp bereiken, dalen we nog even af naar de wandelpaadjes in het mooi groene Gelaagpark met de Drie Putten vijvers en bereiken dan terug de startplaats.
Waypoint

Foto 01 langs Het Gelaag

Waypoint

Foto 02 De Grensstraat

Waypoint

Foto 03 de Kraakstraat

Waypoint

Foto 04 Haagdam

Waypoint

Foto 05 Land der 1000 hoogspaningsmasten

Waypoint

Foto 06 Land van 1000 hoogspaningsmasten

Waypoint

Foto 07 Kalfjes op een rij

Waypoint

Foto 08 Rupelmondestraat

Waypoint

Foto 09 langs de Rupelmondestraat

Waypoint

Foto 10 E17 komt in zicht

Waypoint

Foto 11 Korte Landmolenstraat: De herfst is begonnen

Waypoint

Foto 12 Brug over de E17

Waypoint

Foto 13 Korte Landmolenstraat

Waypoint

Foto 14

Waypoint

Foto 15

Waypoint

Foto 16 ter hoogte van het Elia Mercator substation

Waypoint

Foto 17 Mastje hier, mastje daar

Waypoint

Foto 18 Schans Lauwershoek

Waypoint

Foto 19 Chocolademelkkoe (-;

Waypoint

Foto 20

Waypoint

Foto 21 Kapel Bolderikstraat

Waypoint

Foto 22

Waypoint

Foto 23 Fort van Steendorp

Waypoint

Foto 24 nabij de Scouselestraat

Waypoint

Foto 25 Steenbakkerij Wienerberger

Waypoint

Foto 26 Slikken en schorren aan de Schelde

Waypoint

Foto 27 Steenbakkerij Wienerberger

Waypoint

Foto 28 Insectenhotel in het Gelaagpark

Waypoint

Foto 29 Drie Putten

Picnic

Rustpost bij Tuinen Groen Idee

Замок

Schans Lauwershoek

De schans van Lauwershoek maakt deel uit van de buitengordel van forten rond Antwerpen en ligt samen met de schans van Landmolen tussen het fort van Steendorp en het fort van Haasdonk in Beveren. De schans is gebouwd in 1909-1912. Het betonnen fortgebouw is nog aanwezig, maar de gracht is gedempt. Het intacte traditoregebouw (geschut dat de vijand in de flank beschiet) is zeer duidelijk herkenbaar vanuit het omliggende landschap.
стоянка

Vrije Basisschool - Gelaagstraat

Vrije Basisschool Sint-Henricus

Коментарі

    You can or this trail