LucT

Час  5 годин 7 хвилин

Координати 3351

Uploaded 6 березня 2017

Recorded грудня 2016

-
-
25 m
-1 m
0
4,5
9,0
18,04 km

Переглянуто 3831 раз(и), завантажено 44 раз(и)

біля Witte Burg, Flanders (Belgique)

De Hoge Blekkertocht van Wandelclub De Duintrappers Westende.

Zondag 11 december 2016 wandelden we te Oostduinkerke over de hoogste duin van België, door de typische kustwijken, door natuurgebieden, langs een stukje strand en door de polders aan de Vliegbasis Koksijde.

Achter de Sint-Niklaaskerk vertrokken we uit zaal Witte Burg door de gelijknamige rijkeluiswijk (ook Gert Verhulst heeft hier zijn stulpje van 6,5 miljoen euro).

We doorkruisen natuurgebied Doornpanne, dat samen met De Hoge Blekker en De Schipgatduinen een 240 ha groot duinmassief vormt. Het gebied omvat uiteenlopende duintypes, van stuifduinen en duingraslanden tot dichtbegroeide pannen en gefixeerde binnenduinen. Er rond situeert zich een gordel van stuifduinen met onder andere de Hoge Blekker. De Doornpanne is sinds 1975 een beschermd landschap.

We klimmen overlangs de "Hoge Blekker", met zijn 33 meter de hoogste duin van de hele Belgische kust. Het was een baken voor de zeelui die al van ver zijn witte kruin zagen blinken ('blekken' in het plaatselijke dialect). De Hoge Blekker is een stuifduin die zich sinds de zestiende eeuw gestadig in oostelijke richting verplaatste en zo ruim één kilometer aflegde maar eind negentiende eeuw werd zijn wandeldrift aan banden gelegd door beplanting met helm en kruipwilg.

We steken de Zeelaan over en doorkruisen een bosje naar de Helvetiastraat, waar in Basisschool De Ark een rustpost was ingericht.
Langs camping Bloemenduin trekken we nu door Koksijde en Oostduinkerke en komen onder andere voorbij de opvallende Onze Lieve Vrouw Ter Duinen kerk. Het grondplan heeft de vorm van een kokkel en refereert daarmee naar de oorsprong van de naam van de badplaats: Koks zou van kokkel afkomstig zijn en ijde betekent inham. Het stalen dak heeft de vorm van twee golven die tegen elkaar botsen met daarop een kruisdragende sfeer.

Even later steken we de Koninklijke Baan met zijn beruchte kusttram over en wandelden naar de zeedijk voor een kilometertje langs het strand tot aan het Zouavenplein waar we het Gedenkteken voor de gesneuvelde Zoeaven opmerken. Zoeaven zijn Franse koloniale infanteristen uit Noord-Afrika, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke bijdrage leverden aan de geallieerde oorlogsinspanningen.

Hier gaan we terug landinwaarts en keren door enkele straten met de hier typische maar aantrekkelijke huisjes terug naar de Hoge Blekker, die we nogmaals oversteken voor een tweede pauze in Basisschool De Ark.

Door een bosje en langs de sportterreinen aan de Zeelaan steken we door naar de Houtsaegherlaan N396 voor een passage door het domein van Hotelschool Koksijde. De school ontstond in vakantieoord 'De Mijn' in Koksijde-Dorp. Het werd een instituut met Europese reputatie en een resem Michelinsterren onder de afgestudeerden.

We wandelen verder door Koksijde-Dorp en langs de Sint Pieterskerk om na het dorpsgedeelte van deze wandeling de rust van het polderlandschap achter Vliegbasis Koksijde op te zoeken.
Ter hoogte van de Peerdehoek steken we weer de N396 over en keren door rustige straten terug naar de Sint-Niklaaskerk en de Witte Burg waar we deze gevarieerde wandeling afsluiten.
Picnic

Basisschool 'De Ark'

panorama

Doornpanne

panorama

Doornpanne wandelpad

panorama

Doornpanne

panorama

GR5A

panorama

Pony in de Duinen

panorama

Panoramalaan

panorama

Hoge Blekker

panorama

Hoge Blekker

panorama

Hoge Blekker

panorama

Camping Bloemenduin

panorama

OLV Ter Duinenkerk

panorama

Kapel Ster der Zee

panorama

Professor Blanchardlaan

panorama

Villa aan Koninklijk Plaats

panorama

Strand aan het Zavelplein

panorama

Golfbreker Zavelplein

panorama

Condéstraat

panorama

Nabij Hoge Blekker

panorama

Hotelschool Ter Duinen

panorama

De Mijn (vroeger rustoord)

panorama

Sint-Pieterskerk Koksijde

panorama

Kerkhof Sint-Pieterskerk

panorama

Burgweg

panorama

Burgweg

panorama

Burgweg

panorama

Hogeduinendreef

panorama

Sint Niklaas kerk

вершина

Hoge Blekker

Provisioning

Hotelschool Ter Duinen

Сакральна архітектура

Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen

Waypoint

Vliegbasis Koksijde

Picnic

Zaal Witte Burg

Коментарі

    You can or this trail