Скачати
Rigarpa

Довжина

8,04 km

Набрана висота

134 m

Складність

Посередньо

вниз

134 m

Max elevation

649 m

Trailrank

60

Min elevation

538 m

Trail type

Loop

Час

4 годин 26 хвилин

Координати

1362

Uploaded

11 липня 2021 р.

Recorded

червня 2021
Share
-
-
649 m
538 m
8,04 km

Переглянуто 507 раз(и), завантажено 35 раз(и)

біля Ipiñaburu, País Vasco (España)

L’aproximació a l’inici de la ruta en la fageda d’Otzarreta es un xic complicada, pel que sembla hi ha algun antic camí que fa una drecera i el tomtom es torna boig. Per tant he establert dos punts que ens portaran a l’aparcament de la Fageda d’Otzarreta.
En primer lloc vinguem d’on vinguem ens dirigirem al cim del Port de Barazar (606 m),
43º3’56.6” N, -2º42’43.9” W / 43.065728 , -2.712201
En un costat veurem una benzinera AVIA i en l’altre la mateixa, però abandonada, també hi veurem el restaurant Barazar, davant del mateix i trobarem una edificació que és un bar, les senyals del port i la placa del Parc Natural de Gorbeia.
En aquest punt hi parteix una pista que ens portarà tant a la fageda com a l’àrea recreativa de l’aiguamoll de Saldropo.
Coordenades aparcament fageda d’Otzarreta:
43º3’1” N, -2º42’48.7” W / 43.050271 , -2.712201
En poca estona arribarem a l’aparcament de la fageda d’Otzarreta, per seguir la ruta tornem a la pista per on hem vingut i continuem uns metres a la dreta, un metres a la dreta veurem un faig sec, aquest és un faig Tasmotxo, no he trobat l’equivalent al català. Darrera a la dreta hi un petit bosc que és la fageda d’Otzarreta de petita extensió per la que hi passa un petit rierol fent tot de meandres al trobar en el seu curs les arrels del faig i per tant, desvia el seu curs .
En 10 o 15’ es pot veure aquesta fageda que te d’especial que tots els arbres son trasmotxos.
El fai és un arbre que creix en vertical amb alçades notable de 35 a 40 metres i totalment rectes. Per tal d’aprofitar més el faig se li feia la trasmotxa. Això consisteix en agafar un faig d’un dos metres de perímetre i d’uns 50 anys, llavors es tallava a uns 2 o 3 metres d’alçada i es feia un tall en creu, d’aquí sortien unes branques que es tornaven a tallar al cap de 10 o 15 anys, d’aquesta manera d’un faig s’obtenia més quantitat de fusta, ja que molta es gastava en fer carbó per alimentar la metal·lúrgia, fer moble i en construcció naval. Quan ja no era necessari el carbó per la metal·lúrgia i la construcció naval es va abandonar la trasmotxa del faig, que també es pot fer amb roures. Si ens fixem en molts boscos del País Basc es veuen molts faig trasmotxats.
Un cop fet un volt per la fageda tornem a la pista i seguim rectes fins que passat el clar de l’aparcament, a l’esquerra hi ha una obertura a la tanca que creuarem, es tracta d’anar de anar a l’esquerra paral·lels a la tanca fins que trobarem un pas fet amb tubs de clavegueram, tot depèn si trobem cavalls o vaques que ens obliguin a variar la ruta, de totes maneres hem de seguir tenint tanques a l’esquerra fins trobar una pas que continuarem al costat de les tanques i al final arribarem a una pista cimentada, on a l’esquerra hi trobem un cobert i a la dreta és per on continuem uns metres fins trobar uns indicadors que prenem a l’esquerra, rectes anem al l’àrea del Saldropo per on farem la tornada.
Seguim a l’esquerra per passar aviar entremig de dues cases i tot seguit entrarem en un bosc de pins. Arribarem a un pla on esta desforestat per la tala de pins, continuem rectes fins que arribarem a una altra pista que seguirem a la dreta i tot seguit a l’esquerra. Abans de girar a l’esquerra veiem un forn de calç i si el creuem recte farem una mica de drecera arribant al camí de sota. Nosaltres seguim i girem a l’esquerra, i tot seguit a la dreta veiem el forn de calç i el forat on sortia la calç. Seguim rectes i creuarem un rierol per damunt o per un pont de fusta.
Més endavant deixarem una pista que continua recta i seguim per aquesta a la dreta. A uns 25 m a la dreta en mig d’una corba a l’esquerra hi surt un corriol que prenem i que ,per cert no està indicat. Seguirem apartant falgueres fins que arribem a un sender, on a la dreta hi ha un bosc de pi sense sotabosc i a l’esquerra un sotabosc ple de falgueres, creuarem un rierol i ja tenim les falgueres en ambdós costats.
Ens incorporarem a un sender a la dreta i ja sentim el soroll de l’aigua en caure, creuarem un petit corriol i quan a l’esquerra veiem unes fites de pedra prenem un petit corriol que ens portarà a la casca d’Uguna, prèviament passant al costat d’un faig trasmotxo molt gran i aquí podem veure la diferència de faig trasmotxo i el que no, que puja en vertical d’un sol tronc.
La baixada a la cascada és força dreta i si està moll patina bastant. Al final arribarem a la llera del Eguna Erreka. No hi baixa un cabal important, però val la pena. Desfem camí fins tornar al que seguíem, continuem a l’esquerra i seguim pujant.
Ens incorporarem a un camí per la dreta, un tram més amunt la pista passa a ser cimentada i que ja no deixarem fins arribar a l’aiguamoll de Saldropo i la seva àrea recreativa, on hi trobarem uns panell informatius. Hi trobarem serveis de taules, barbacoes i banys, continuarem per la pista a la dreta passant per els aiguamolls on hi trobarem pastant tant cavalls com vaques, es una àmplia extensió on hi podrem veure joncs que sols creixen en zones humides. Aviat arribarem a la cruïlla, que anteriorment ens hem desviat a l’esquerra i que ara seguim rectes tancant la circular.
Desfem camí fins arribar a l’aparcament.
La aproximación al inicio de la ruta en el hayedo de Otzarreta es un poco complicada, al parecer hay algún antiguo camino que hace un atajo y el tomtom se vuelve loco. Por lo tanto he establecido dos puntos que nos llevarán al aparcamiento del Hayedo de Otzarreta.
En primer lugar vengamos de donde vengamos nos dirigiremos a la cima del Puerto de Barazar (606 m),
43º3'56.6 "N, -2º42'43.9" W / 43.065728, -2.712201
En un lado veremos una gasolinera AVIA y en el otro la misma, pero abandonada, también veremos el restaurante Barazar, ante el mismo y encontraremos una edificación que es un bar, las señales del puerto y la placa del Parque Natural de Gorbeia.
En este punto parte una pista que nos llevará tanto en el hayedo como la área recreativa del humedal de Saldropo.
Coordenadas aparcamiento hayedo de Otzarreta:
43º3'1 "N, -2º42'48.7" W / 43.050271, -2.712201
En poco tiempo llegaremos al aparcamiento del hayedo de Otzarreta, para seguir la ruta volvemos a la pista por donde hemos venido y continuamos unos metros a la derecha, un metros a la derecha veremos un haya seco, este es un haya Trasmocha , no he encontrado el equivalente al catalán. Última a la derecha hay un pequeño bosque que es el hayedo de Otzarreta de pequeña extensión por la que pasa un pequeño arroyo haciendo todo de meandros al encontrar en su curso las raíces del haya y por tanto, desvía su curso.
En 10 o 15 'se puede ver este hayedo que tiene de especial es que todos los árboles son trasmochos.
El haya es un árbol que crece en vertical con alturas notables de 35 a 40 metros y totalmente rectos. Para aprovechar más lo uso se le hacía la trasmocha. Esto consiste en coger un haya de un dos metros de perímetro y de unos 50 años, entonces se cortaba a unos 2 o 3 metros de altura y se hacía un corte en cruz, de ahí salían unas ramas que se volvían a cortar al cabo de 10 o 15 años, de este modo de una haya obtenía más cantidad de madera, ya que mucha se gastaba en hacer carbón para alimentar la metalurgia, hacer muebles y en construcción naval. Cuando ya no era necesario el carbón para la metalurgia y la construcción naval se abandonó la trasmocha del haya, que también se puede hacer con robles. Si nos fijamos en muchos bosques del País Vasco se ven muchas hayas trasmochas.
Una vez dado una vuelta por el hayedo volvemos a la pista y seguimos rectos hasta que pasado el claro del aparcamiento, a la izquierda hay una apertura a la valla que cruzaremos, se trata de ir de ir a la izquierda paralelos a la valla hasta que encontraremos un paso hecho con tubos de alcantarillado, todo depende si encontramos caballos o vacas que nos obliguen a variar la ruta, de todos modos tenemos que seguir teniendo vallas a la izquierda hasta encontrar una paso que continuaremos junto a las vallas y al final llegaremos a una pista de cemento, donde a la izquierda encontramos un cubierto y por la derecha es por donde continuamos unos metros hasta encontrar unos indicadores que tomamos a la izquierda, rectos iríamos al área del Saldropo, por donde volveremos.
Seguimos por la izquierda para pasar en medio de dos casas y luego entraremos en un bosque de pinos. Llegaremos a un llano desforestado por la tala de pinos, continuamos rectos hasta que llegaremos a otra pista que seguiremos a la derecha y luego a la izquierda. Antes de girar a la izquierda vemos un horno de cal y si lo cruzamos recto podemos atajar unos metros llegando al camino de abajo. Nosotros seguimos y giramos a la izquierda, y a continuación a la derecha vemos el horno de cal y el agujero donde salía la misma. Seguimos rectos y cruzaremos un arroyo por encima o por un puente de madera.
Más adelante dejaremos una pista que sigue recto y seguimos por esta a la derecha. A unos 25 m a la derecha en medio de una curva a la izquierda sale un sendero que tomamos y que, por cierto no está indicado. Seguiremos apartando helechos hasta que llegamos a un sendero, donde a la derecha hay un bosque de pinos sin sotobosque y en la izquierda un sotobosque lleno de helechos, cruzaremos un arroyo y ya tenemos los helechos en ambos lados.
Nos incorporaremos a un sendero a la derecha y ya sentimos el ruido del agua al caer, cruzaremos un pequeño sendero y cuando a la izquierda vemos unos hitos de piedra tomamos un pequeño sendero que nos llevará a la cáscara de Uguna, previamente pasando junto a un haya trasmocho muy grande y aquí podemos ver la diferencia de haya trasmocho y el que no, que sube en vertical de un solo tronco.
La bajada en la cascada es bastante derecha y si está muelle patina bastante. Al final llegaremos al cauce del Eguna Erreka. No baja un caudal importante, pero vale la pena. Deshacemos camino hasta volver al que seguíamos, seguimos a la izquierda y seguimos subiendo.
Nos incorporaremos a un camino por la derecha, un tramo más arriba la pista pasa a ser cementada y que ya no dejaremos hasta llegar al humedal de Saldropo y su área recreativa, donde encontraremos unos panel informativos. Encontraremos servicios de mesas, barbacoas y baños, continuaremos por la pista a la derecha pasando por los humedales donde encontraremos pastando tanto caballos como vacas, es una amplia extensión donde podremos ver juncos que sólo crecen en zonas húmedas. Pronto llegaremos al cruce, que anteriormente nos hemos desviado a la izquierda y que ahora seguimos rectos cerrando la circular.
Deshacemos camino hasta llegar al aparcamiento.
Точка шляху

Aiguamolls Saldropo

Точка шляху

Anem esquerra pel prat

Точка шляху

Aparcament Aiguamoll Saldropo

Точка шляху

Bosc

Точка шляху

Cami herbat a la dreta

Точка шляху

Camí esquerra, iniciem circular

Точка шляху

Cascada d'Uguna

Точка шляху

Continuem a la dreta

Точка шляху

Corriol a la dreta

Точка шляху

Creuem rierol Eguna

Точка шляху

Desviament dreta

Точка шляху

Faig trasmotxat i no

Точка шляху

Faig trasmotxat- Haya trasmocha

Точка шляху

Fita a l'esquerra

Точка шляху

Forn de calç

Точка шляху

Fotos

Точка шляху

Incorporem camí a la dreta

Точка шляху

Inici aparcament

Точка шляху

Joncs aiguamoll

Точка шляху

Pas tubs, més endavant tanca

Точка шляху

Pins

Точка шляху

pista cimentada, dreta

Точка шляху

Pont1

Точка шляху

Port de Barazar

Точка шляху

Sender a la dreta

Точка шляху

Senyals a l'esquerra

Точка шляху

Volta faixeda

Точка шляху

Zona de tala

Точка шляху

Àrea recreativa, taules i barbacoa

Коментарі

    You can or this trail