Час  6 годин 9 хвилин

Координати 2377

Uploaded 23 вересня 2013

Recorded вересня 2013

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
364 m
194 m
0
6,2
12
24,68 km

Переглянуто 6339 раз(и), завантажено 173 раз(и)

біля Botselaar, Walloon Region (Belgique)

Wandeling van het drielandenpunt naar de bron van de Geul nabij Lichtenbusch in België en terug. Op de heenweg loop je langs de grens van het vroegere ministaatje Neutraal-Moresnet naar Kelmis en van daar langs en door het dal van de Geul naar de bron. Op de terugweg loop je door het Aachener Wald.
Bij het beginpunt kun je parkeren aan de Belgische kant van het drielandenpunt (dagtarief 2 euro). Vanaf daar loop je langs de grens van Neutraal-Moresnet en diverse oude grensstenen tot in Kelmis (zie waypoint 'Grenspaal 60 Neutraal-Moresnet' voor meer toelichting). Van Kelmis gaat het naar Hergenrath. In de weilanden hier is het soms lastig het pad te vinden. Soms moet je over een tijdelijke afzetting voor het vee klimmen en een aantal keren moet je je door een zeer nauwe voetgangerssluis wurmen (zie foto). Ik zag hier wel een vos in de struiken op nog geen 10 meter...
Van Hergenrath loop je naar het Geuldal (zie waypoint Geul 1) en dan naar Hammermühle. Daar loop je onder de spoorbrug (zie waypoint) door en vervolgt de route zich slingerend door en lang het Geuldal tot de Eynattermühle nabij de A3 snelweg. Hier moet je een stukje langs de weg tot het bos 'Landwehring', waar de bron van de Geul (zie waypoint) zich bevindt, en ook de zogenaamde Zyklopensteine, een verzameling grote keien in het bos (zie waypoint). Hier vlakbij is ook een mooie Landgrabe langs de Duitse grens met karakteristieke beuken. Hier kruis je de grens en vervolg je de weg door het Aachener Wald. Karakteristiek restaurant de Entenpfuhl (zie waypoint) is een geschikt punt voor een versnapering. Vanaf daar kruis je bij een mooie Meilenstein (zie waypoint) de Kelmis-Aachen weg en klim je naar de TV-toren in het Preuswald. Vanaf hier loop je langs de rechte Belgisch-Duitse grens, die door een weiland wordt onderbroken (zie waypoint), terug naar het drielandenpunt.
Route Drielandenpunt-Kelmis-Hergenrath-Hauset-Eynatterheide-Geulbron-Entenpfuhl-Preuswald-Drielandenpunt. Er zitten weinig steile stukken in de wandeling. Met name in het dorp bij Kelmis, tussen Hergenrath en Hauset en bij Eynatterheide moet er af en toe een stukje langs een asfaltweg gelopen worden (totaal 6 km). Behalve bij het vertrekpunt en de Entenpfuhl weinig horeca onderweg. Je loopt door Duitstalig België.
Постачання

Entenpfuhl

Drukbezocht karakteristiek restaurant nabij een eendenpoel en een midgetgolf.
Ріка

Geul 1

Je volgt hier de Geul langs een klein asfaltweggetje naar Hammermühle. Direkt naast de rivier is een klein wandelpaadje wat je kunt volgen.
Ріка

Geul 2

Dit pad loopt deels direkt langs de Geul.
Інформаційний пункт

Geulbron

Hier vind je een klein meertje in het bos met een bankje. Dit is het punt waar de Geul (Duits: Göhl; Frans: Gueulle) ontspringt en via een betonnen buis onder het wandelpad doorstroomt.
Інформаційний пункт

Grensovergang

Bij deze grensovergang van een onverharde weg vind je ook een stukje Landgraben: een restant van de grens van het oude Aachener Reich gevormd door wallen en beukenhagen, hier en daar gemarkeerd met Adlersteinen: de adelaar was het wapen van het Aachen.
Інформаційний пункт

Grenspaal 60 Neutraal-Moresnet

Hier vind je grenspaal nummer 60 van het voormalige (1816-1920) ministaatje Neutraal-Moresnet (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Neutraal_Moresnet), midden in het huidige dorp Kelmis (of la Calamine op z'n frans). Tussen het drielandenpunt en deze grenssteen loop je langs de rechte oostelijke grens van het ministaatje en zie je diverse grensstenen. Op een andere website (http://www.grenspalen.nl/archief/moresnet-grenspalen-intro.html) vind je een beschrijving van alle grenspalen die je op dit stuk kunt zien (grenspaal 31 tot 60).
Інформаційний пункт

Inham Duits weiland in België

De verder vrij rechte grens maakt hier een opvallend inhammetje veroorzaakt door een Duits weiland in het Belgische bos.
Інформаційний пункт

Landgraben

Hier vind je een stukje Landgraben: een restant van de grens van het oude Aachener Reich gevormd door wallen en beukenhagen, op sommige plekken (maar niet hier) gemarkeerd door Adlersteine. Je vind wel een moderne grenspaal.
Інформаційний пункт

Meilenstein

Een oude Meilenstein, antieke Duitse mijlpaal.
Інформаційний пункт

Spoorbrug

Hier overspant een spoorbrug (TGV Luik-Aken) het Geuldal.
Фотографія

Zyklopensteine

Uit de wikipedia pagina: "De Zyklopensteine is een natuurmonument dat bestaat uit ongeveer 50 grote steenblokken van zandsteen en kwartsiet in verschillende formaten ten zuiden van Aken in het Aachener Wald. De formatie ligt enkele meters ten zuiden van de grens tussen Duitsland en België grotendeels op Belgisch grondgebied (gemeente Raeren), maar er zijn ook fragmenten van op Duits grondgebied aangetroffen. Hoewel het uiterlijk van de steenblokken fundamenteel verschilt met de omliggende zandgronden, zijn er toch ook verbanden ermee. Door een gebrek aan fossielen is een precieze datering niet mogelijk, maar het wordt toegeschreven aan het Santonien. Geleidelijke erosie in het Tertiair zou ervoor gezorgd hebben dat de bank uiteen viel in verschillende blokken."

10 коментарів

 • Фото zflyingpanda

  zflyingpanda 24 вер. 2013

  Proficiaat.. Een mooie wandeling... Mijn vader is van Moresnet Chapelle... Ik heb hem u tour laten zien... Bravo...

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 24 вер. 2013

  Bedankt voor uw reactie. Een mooie omgeving waar uw vader vandaan komt!

 • rico1976 28 серп. 2014

  Mooie route, we hebben er van genoten.

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 29 серп. 2014

  Beste rico1976: fijn dat jullie genoten hebben!

 • ericvanhouten 30 бер. 2016

  Mooie wandeling. Veel afwisseling. Jammer van de doortochten van Kelmis en Neu-Moresnet. Dit is wat eentonig wandelen door woonwijken. Eens je de beklimming maakt en het wandelpoortje doorgaat wordt er wel veel goed gemaakt. In de buurt van Presterstrasse gepicknickt op een bank bij een slagboom die een brugje afsluit. Als je onder de brug kijkt zie je een oude “baileybrug”.
  De drukke verkeersweg N 68 kun je best vlug vergeten. De Zyklopensteinen in het Aachener wald zijn indrukwekkend. Ook het bos dat er vandaan loopt is mooi.
  Ik beschik enkel voor een topo kaart van de Benelux, zodat ik in Duitsland blind moest navigeren. Niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook.
  De terugweg naar het drielandenpunt is opnieuw een mooi afwisselend pad.

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 30 бер. 2016

  Eric, bedankt voor je review. Blij dat je het een mooie wandeling vond, ondanks de woonwijken en het stukje N68. In de woonwijk kun je nog wel op zoek naar de oude grensstenen (http://www.grenspalen.nl/archief/moresnet-grenspalen-intro.html) als je van speuren houdt...

 • Фото Pablo Vos

  Pablo Vos 7 січ. 2020

  I have followed this trail  View more

  A few paths were hard to find - scenery was somewhat dull from time to time - but overall a good walk and a day well spent.

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 8 січ. 2020

  Glad you had a good day, Pablo!

 • Фото L. Weeda

  L. Weeda 12 лип. 2020

  I have followed this trail  перевірено  View more

  Tjaart, wederom een mooie route, bedankt. Na de kilometers van de vorige route nog in de benen toch echt een leuk route die goed te doen was....paar venijnige klimmetjes.

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 13 лип. 2020

  Graag gedaan, L. Weeda. Mooi dat het wederom bevallen is.

You can or this trail