Час  3 годин 19 хвилин

Координати 1067

Uploaded 30 квітня 2017

Recorded квітня 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1 055 m
709 m
0
3,1
6,1
12,3 km

Переглянуто 803 раз(и), завантажено 45 раз(и)

біля  Culla, Valencia (España)

L'excursió comença al carrer del Raval. Des d'allà partim en direcció nord-est per a anar a trobar l'assegador reial de Castelló, al qual ens incorporarem a mà dreta en havent arribat enfront de les piscines del poble, a la partida de les Fontanelles.

De seguida passem a la vora d'una creu de terme i, tot seguit, tombem a l'esquerra. Ací abandonem l'assagador reial de Castelló, passem pel costat de la font de les Fontanelles i ens redrecem cap al nord-est de nou.

Dos minuts més tard, a la dreta, deixem una construcció en ruïnes al pla dels Noguers, just a l'altra banda de camí de la depuradora municipal. Al remat, i després de deixar a mà esquerra un altre edifici, fem cap a la carretera dels Cantonetes, que hem de creuar per la vora d'una bassa.

En aquesta cruïlla hem d'estar atents per a no errar el camí. Just davant de nosaltres, tenim el camí de Culla a Benassal. Tanmateix, no és aquest el que hem de seguir. Més a la dreta en naix un altre, el carreró de la Cova, que és per on continuarem l'excursió.

Així doncs, entre murets de pedra seca, comencem a caminar en la direcció que portàvem, nord-est, per una via planera. No fem cas de cap dels desviaments a la dreta i a l'esquerra que se'ns presenten i, en uns deu minuts, fem cap a un altre encreuament, a l'indret que s'anomena els Quatre Cantons.

Des d'ací ja veiem perfectament el massís meridional de la serra d'en Segures cap al que ens adrecem, tot intuïnt els covarxos que li donen nom a un part d'ell. És per això que, en aquest trencador de camins, hem de continuar recte, tot i que aquesta siga la seguida menys evident.

Pocs metres més enllà, comencem a perdre altura. Tanmateix ho fem per poc de temps, ja que topetem una altra cruïlla. Ara anirem per la sendera que naix a l'esquerra. La raó és clara: si tombàrem a mà dreta ens ficaríem a baixar cap a la Soterranya per a anar a buscar la Fontanella sense creuar el riu Molinell, encara dit ací amb el nom de barranc del Bovalar. Nosaltres, però, volem passar a l'altra banda de la vall. Per això tirem pel camí de l'esquerra que, al remat, ens reorienta cap a l'oest breument per fer-nos passar per la capçalera del riu Molinell.

En creuar, la sendera continua cap a l'est i, en acabant, gira cap al nord per a trobar el barranquet de la foieta Fonda. En havent-lo travessat, anem uns metres cap al sud-est, tot mentre fruïm d'unes bones vistes del Clot, de la Soterranya i, àdhuc, del poble de Culla.

En acabant, la senda ens torna a fer caminar en direcció nord-est per a anar a trobar, en cosa de quinze minuts, la cova Fosca, situada uns metres en amunt nostre, a mà esquerra.

Observem la seua boca i el covarxo, o balma, que té a la vora, i continuem la ruta per la partida dels Covarxos, que fa honor al seu nom. Sense adonar-no-se'n, a meitat camí entre la cova Fosca i la del Bovalar, que és un covarxo enorme, a la nostra esquerra, en direcció nord-oest, deu d'arrencar una travessa que, remuntant violentament pels contraforts del massís, va a buscar el camí de Culla a Benassal pel pla del Bovalar i per sota de la Llometa.

En qualsevol cas, nosaltres a la nostra: passem per la cova del Bovalar, amb restes de murets de pedra seca, el que ens indica el seu aprofitament pretèrit com a corral de ramat, quinze minuts després de deixar la cova Fosca.

En havent-la passada, el camí ens duu cap al sud-est, per la qual cosa tornem a tindre una gran panoràmica sobre la vall del Molinell, amb bones vistes sobre el mas del Barranc, o del Barranquet.

No obstant això, prompte tornem a adreçar-nos cap al nord-est, resseguint els accidents de la muntanya, per baix de la roca Roja amb l'objectiu d'arribar al racó de la Bastida. Per allà travessem el barranquet del pou d'en Bleda, que baixa des dels Quatre Caps i per la roca del Migdia cap al racó de la Bastida.

Ara que caminem cap al sud, el camí es fa ample. Però, en reorientar-nos cap a l'est, fem cap a una cruïlla discreta. Hem d'abandonar el camí amplet i continuar, a l'esquerra, per una sendera que hi avança en paral·lel per dessota de la roca del Crebalòs.

Cinc minuts més tard, en un altre encreuament, girem a la dreta. Ja veiem, al davant, el mas de la Serra d'en Porta de Baix. A mà esquerra, vora camí, ens queda el més modest mas de la Serra d'en Porta de Dalt, en ruïnes. El visitem breument.

Continuem per la sendera, en paral·lel a les terres del mas de la Serra d'en Porta de Baix fins que el camí tomba a la dreta i ens duu a passar per la vora d'aquesta masia habitada.

Ara estem davant d'una cruïlla important. Continuem per on continuem farem cap al mateix indret. Ara bé, sols anant recte podrem visitar la font de la Llosa. Per això nosaltres continuem recte per una pista, cap a l'est.

Després girem i anem en direcció sud fins que, quan tornem a caminar cap a l'est, agafem un camí que naix a la dreta cap a migjorn pel vessant oest del tossal del mas de la Cova.

El seguim uns cinc minuts, sota l'atenta mirada del maset del Rourar, que para enfront nostre. En acabant, el deixem per a incorporar-nos a un sender que, enfilat, cap al riu Molinell, o barranc del Bovalar, baixa cap a la font de la Llosa.

Visitada la font de la Llosa, tornem uns metres enrere per la pista per la qual hi hem accedit i ens clavem per dins del barranc del Bovalar. Tanmateix el pas és impracticable per la falta de manteniment. En conseqüència, no ens queda més remei que tirar per una pista que hi avança en paral·lel.

La nostra sorpresa és que, uns metres més endavant, la pista creua el llit del riu i, just al davant, un cartell de 'camí particular / prohibit el pas" ens barra la marxa. Està clar que, per allà, no hi podem anar.

Per això tractem de retrobar la sendera pel llit del riu Molinell, però és completament impracticable per l'abundància de vegetació. Així doncs, no ens queda més remei que tirar camp a través per dalt del curs d'aigua i en paral·lel a ell, pujant ribassos per un camp d'ametllers que sembla ser propietat del mas de la Serra d'en Porta de Baix.

Després d'uns cinc minuts per allà, fem cap al camí que baixa des d'aquesta masia fins a la del Barranc, o del Barranquet, i que abans no havíem agafat per a poder veure la font de la Llosa. Al remat, la falta de manteniment de la senda ens ha fet pegar una bona marrada.

Creuem el barranc dels Covarxos, o riu Molinell, i ens adrecem cap al sud, tot passant per baix del mas del Barranc, o del Barranquet, el qual anem a veure de prop durant uns minuts.

Continuem pel camí cap a migdia, per terres del maset de Ramon, i gaudim d'una bona vista del tossal del mas de la Cova. En acabant, el camí avança cap a l'est i el sud-est per dalt de la Roureda per a anar a buscar el mas de Gascó, al qual no hi aplegarem. Des d'ací tenim bona vista del mas de les Vinyes.

Després d'un revolt tancat, el camí tira cap al sud-oest. Dos minuts més tard, en la cruïlla, anem recte i, uns metres més endavant, tornem a tirar recte pel colze de la revolta. Ara caminem per l'assegador del riu Molinell que, en un tres i no res, ens deixa a la font del Cocó, o de les Vinyes.

Deixem enrere aquesta font i, per dalt del mas del Cocó, girem a l'esquerra amb l'assegador per a anar a buscar el mas de la Bassa del Collado. El deixem a l'esquerra i eixim a la carretera dels Cantonetes o camí de la Torre d'en Besora a Culla.

Ara hem de tombar a mà dreta. Ja no abandonarem aquesta via fins al final de la ruta. Així doncs, passem per una caseta i pels masos de Matoa i de la Serrana, totes tres edificacions a mà esquerra. Anem a creuar el barranquet Fondo per la Portera del Bovalar, acompanyats del so de les esquelles de les ovelles que pasturen pel cap de la Serra, i, al remat, remuntem amb la carretera dels Cantonetes les costes que pugen cap al pla de Noguers.

Caminant cap a l'oest, després de vora quinze minuts, arribem a l'encreuament amb la carretera CV-166, que va de Benassal a Culla. Nosaltres l'agafem a mà esquerra i, en deu minuts més d'excursió, fem cap a l'ermita de sant Roc, al poble de Culla, on donem per acabada l'eixida.
Dreta
Creu de terme
Vista de l'ermita de sant Cristòfol de Benassal
Esquerra
Font de les Fontanelles
Camí
Camí
Caseta en ruïnes
Font de la Mina
Camí
Dreta
Bassa
Vista de Culla
Dreta
Esquerra
Carreró de la Cova
Recte
Carreró de la Cova
Recte
Camp
Recte
Camí
Recte
Senda
Vista
Senda
Natura
Senda
Ribàs
Paisatge
Barranquet de la Foieta Fonda
Dreta
Refugi de pedra seca
Paisatge
Vista de la vall del riu Molinell
Vista de Culla
Paisatge
Senda
Cova Fosca
Covarxo
Vista de Culla
Cova del Bovalar
Senda
Vista del mas del Barranc
Vista d'un tancat
Ribàs
Senda
Barranquet del pou d'en Bleda
Dreta
Pedrera
Paisatge
Esquerra
Paisatge
Natura
Dreta
Natura
Senda
Mas de la Serra d'en Porta de Dalt
Paisatge
Mas de la Serra d'en Porta de Baix
Recte
Tossal del mas de la Cova
Dreta
Dreta
Camí
Dreta
Senda
Font de la Llosa
Dreta
Riu Molinell / Barranc dels Covarxos
Recte
Camí
Recte
Senda
Xopera
Vista del mas del Barranc
Vista del mas del Barranc
Esquerra
Mas del Barranc
Camí
Tossal del mas de la Cova
Paisatge
Vista del mas de les Vinyes
Recte
Paisatge
Vista del mas de les Vinyes
Recte
Recte
Recte
Vista del mas de les Vinyes
Font del Cocó / Font de les Vinyes
Recte
Esquerra
Mas de la bassa del Collado
Dreta
Caseta
Mas de Matoa
Mas de la Serrana
Vista de Culla

1 comment

 • marrixa 3 черв. 2019

  I have followed this trail  перевірено  View more

  Una molt bona ruta. Paratges espectaculars.

You can or this trail