dcve

Координати 950

Uploaded 10 серпня 2017

Recorded серпня 2017

-
-
50 m
-19 m
0
5,8
12
23,38 km

Переглянуто 741 раз(и), завантажено 16 раз(и)

біля Zesgehuchten, Noord-Brabant (Nederland)

Start: NS station Geldrop Eind: NS station Eindhoven

Spoor en Science
Vroeger liep er een spoor tussen Hasselt en Eindhoven, maar omdat de burgemeester van Waalre de treinen onder zijn raam had lopen, moest het spoor maar omgelegd via Geldrop. Overigens lag het spoor bij Eindhoven ook aardig in de weg. Hoe het ook zij, het spoor werd nog lang voor goederen gebruikt, maar voor 2000 was het echt wel gedaan. Er resten nog prachtige fietspaden die over het oude tracé lopen.
We starten de wandeling in Geldrop en buigen via de bossen af naar het zuiden. Zo nu en dan kun je fietspad verlaten, voor onverharde paden langs vennen en andere natuurgebiedjes. Voor Valkenswaard komen we in het gebied van de Groote Heide en lopen we over de Oude Baan (net geen tracé). We laten Valkenswaard voor wat het is, om door de visvijvers aan te sluiten op het spoorstuk Valkenswaard Eindhoven.
Die vijsvijvers zijn interessant, want op initiatief van Baron van Tuijl van Serooskerke uit Heeze zijn ze rond 1900 in het dal van de Tongelreep gegraven om extra vis te kweken, zoals karper, poot- en hondsvis. Dat trok natuurlijk ook veel vogels (waaronder de grote zilverreiger) aan om die vijvers weer leeg te eten. Uiteindelijk werd de kweek opgegeven en is het nu natuurgebied geworden.
We lopen pal noord door de bossen van Valkenswaard, Aalst en Waalre en komen bij de High Tech Campus, wat vroeger het researchterrein (Nat Lab) van Philips was. Deed vroeger Philips aan fundamenteel onderzoek (olv Holst en Casimir), later werd het contractresearch en nog later werd het Nat Lab een kenniscentrum. Eigenlijk is er geen Nat Lab meer en rest er alleen nog een High Tech Campus, waar alle high tech bedrijven van Brabant samenkomen. Als oud-nat-labber herkende ik het terrein nauwelijks terug. WY en WB staan er nog de rest is nieuw om grote waterpartijen.
Het hele complex is gebouwd in het Dommeldal. We lopen naar Eindhoven door dat dal via de Genneper watermolen. Het wordt steeds meer stadspark, maar zelfs binnen de ring is het prachtig lopen langs deze ooit meest vervuilde rivier van Nederland.
Eindhoven is een moderne stad waar we via het Stadhuisplein en de Heuvel (overdekt winkelcentrum) binnen lopen. We groeten oude Anton (Philips) die met zijn hoed in de hand voor het station staat.

View more external

Автостоп

001 NS Station Geldrop

Building of interest

002 Molen 't Nupke

Uit 1843
Озеро

003 Nabij de IJzeren Man

Provisioning

004 Manege Keijl met Koffie

Озеро

005 Vennetje bij Kreijl

Waypoint

006 Heezeren bos bij de fietskruising

Waypoint

007 Heidegebied bij Heezerenbos

Met paddenstoel van ANWB
Перехрестя

008 Kruising met de A2

Перехрестя

009 Grevenschutweg

Net paddenstoel
Waypoint

010 Valkenswaardseweg

Міст

011 Tongelreep

Озеро

012 Rietven

Озеро

013 Meertjesven

Озеро

014 Molenven

Building of interest

015 High Tec Campus Philips

Building of interest

016 HTC met nog de oude poort

Річка

017 Dommel

Музей

018 Genneper Watermolen

Aan de Dommel
Building of interest

019 Waagstraat Eindhoven

Building of interest

020 Stadhuisplein Eindhoven

Provisioning

021 St Catharinakerk en Heuvel shopping

Автостоп

022 NS Eindhoven met Philips

Коментарі

    You can or this trail