dcve

Координати 888

Uploaded 25 жовтня 2016

Recorded жовтня 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
25 m
-14 m
0
5,4
11
21,6 km

Переглянуто 912 раз(и), завантажено 8 раз(и)

біля Bussum, Noord-Holland (Nederland)

Begin: NS Station Bussum Eind: Bushalte Stammerkamp aan de S114 (Diemen)

Langs Vestingen en Vaarten

De Gooische Stoomtram had ook een aftakkinkje naar Bussum en naar Muiderberg. Allemaal ten faveure van de ontsluiting en dagjesmensen voor het IJsselmeer.
Het spoor liep daarna dwars door Naarden en langs de trekvaarten, die vroeger met de Vecht de passagiersverbindingen vormden met Amsterdam en Utrecht.
We starten in station Naarden Bussum waar we een prachtig station aantreffen uit 1927 (Kubisch Expressionisme).
Vanaf hier lopen we richting de Vesting. Een prachtig bewaard monument waarvan de vestingwerken door de eeuwen zijn gebouwd. Het meeste was wel rond 1684, waarna ook nog in 1815 veel ondergrondse bunkers zijn gebouwd. De vesting bestaat uit een dubbele gracht met zes bastions en ravelijnen in een mooie stervorm. Daar omheen weer nieuwe wallen. En belangrijk je kunt er mooi lopen. In het stadje zelf de grote St Vituskerk en het oude stadhuis.
We lopen naar het noordwesten en wandelen naar het Naarderbos, dat een enorm golfterrein is, waar je doorheen kunt lopen (gelukkig maar). We passeren de A9 en komen in Muiderberg. Het viel ons op, dat de hoogspanningsdraden hier, zonder verklaarbare reden naar beneden gingen over zo’n 500 meter. De bewoners wisten het ons niet te vertellen, waarom. Het blijkt dat de draden een forse hindernis vormen voor de vogels uit het IJsselmeer. Ze zijn dus gezakt!
We lopen naar Muiderberg, waar de tram eindigde op de Brink. We vinden hier ook het Rechthuis (nu Hotel), waar de gevangenen wachtten op hun berechting in Naarden. We vinden hier nog allerlei zaken die aan de tram herinneren (http://www.hotelhetrechthuis.nl/hotel/historie/).
We nu naar Muiden langs de trekvaart, waarvan het noordelijke pad er niet meer is. Dus vanaf de Hakkelaarbrug de Zuidpolderweg (fietspad) nemen. Bijzonder is het enorme spoorviaduct, dat over de A1 is gelegd. Het was een forse operatie om het ding op de juiste plek te rollen (aug 2016).
Langs de trekvaart lopen we naar Muiden met zijn prachtige Muiderslot en opnieuw veel verdediginswerken. We zitten dan ook in de stelling van Amsterdam. We komen langs het Muizenfort. Het dateert van 1874 en moest de trekvaart verdedigen.
We lopen dwars door Muiden over de beruchte Vechtsluizen naar de Westzeedijk langs het Muiderslot en de Westbatterij, dat op zich ook al een kasteel is.
Het Muiderslot is Middeleeuws en heeft beroemde bewoners gehad: Floris V (hier ergens vermoord), de Oranjes en PC Hooft, die er zo nu en dan zijn vriendjes liet overnachten (Vondel, Huijgens, Tesselchade), de Muiderkring dus.
Een prachtig pad loopt nu langs het IJsselmeer naar de Maxisweg, waar het zo’n beetje het meeste asfalt van Nederland ligt. De A1 perst zich met treinen en wegen over het Amsterdam Rijnkanaal, terwijl een operatie bezig is om de A1 wat zuidelijker te leggen in de Bloemendalepolder.
Ondanks het asfalt, kunnen we een beetje genieten van de nieuwe kunstwerken en het groene Diemen: Over Diemen (land), Eerste, Tweede en Midden Diemen (meren) en het Penbos wat eindigt bij een batterij van de Stelling van Amsterdam en de bushalte.

View more external

Залізнична станція

001 Station Bussum

Een mooi kubisch expressionistisch gebouw!
Дерево

002 Stadhouder Willem II laan naar de vesting

Пам'ятник

003 Stadhuis en Vituskerk in Naarden (Vesting)

Озеро

004 Nieuwe Haven en de vestingwallen

Парк

004x Golfbaan Naarderbos

Перехрестя

005 Muiderberg IJsselmeerweg

Озеро

006 Waterkeringpad Muiderberg

Пам'ятник

007 Muziektent op de Brink in Muiderberg

Dit was het eindpunt van de tram
Пам'ятник

008 Rechthuis en voormalige tramhalte

Міст

009 Hakkelaarsbrug en nieuwe spoorviaduct

Ріка

010 Vanaf de Hakkelaarsbrug: Naardertrekvaart

Ріка

011 Naarder Trekvaart: De Wegman

Пам'ятник

012 Bunker uit 1931 aan de Zuidpolderweg en Muiderslot

Міст

013 Muizenfort en sluis over de Vecht

Замок

014 Muiderslot aan de Westzeedijk

Замок

015 Westbatterij uit 1852

Озеро

016 In de verte Pampus vanaf hetWaterkeringpad

Точка шляху

017 Diemerzeedijk

Інформаційний пункт

018 Maxis complex

Міст

019 Muiderbrug van de A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal

Міст

020 Uyllanderbrug

Met aan de overkant nu (okt 2016) een enorme puinhoop voor de infra
Перехрестя

021 A1 viaduct bij de Overdiemerweg

Озеро

022 Tussendiem

Інформаційний пункт

023 Penbos Diemen met Batterij resten

2 коментарів

 • Фото rolandbreedveld

  rolandbreedveld 18 трав. 2020

  I have followed this trail  перевірено  View more

  Mooie route, ook prima te doen met de MTB

 • Фото Aart Jan

  Aart Jan 5 груд. 2020

  I have followed this trail  View more

  Erg leuke wandeling, met name natuurlijk ook door het thema. Ik ken de omgeving wel maar kwam toch nog nog wat plekjes en verscholen paden tegen onderweg die ik nog niet kende. De track was prima te volgen. Dankjewel.

You can or this trail