Час  2 годин 35 хвилин

Координати 1156

Uploaded 28 квітня 2014

Recorded липня 2010

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
6 m
-4 m
0
8,1
16
32,51 km

Переглянуто 6658 раз(и), завантажено 319 раз(и)

біля la Cava, Catalunya (España)

[CA] De Deltebre al far de Buda, lo Garxao, la platja de Riumar i la Bassa de l'Illot
Amb una superfície de 320 km2, el delta de l'Ebre és la major àrea humida dels Països Catalans i un dels hàbitats aquàtics més importants de la Mediterrània occidental. L'any 1983, la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació del Parc Natural del Delta de l'Ebre. El gran delta està dividit en dues parts gairebé simètriques entre les quals discorre el riu Ebre. La meitat N pertany a la comarca del Baix Ebre; la del S a la del Montsià. L'itinerari que es proposa permet conèixer el cantó septentrional circulant dins dels límits del municipi de Deltebre, que agrupa les viles de la Cava i de Jesús i Maria, visitant el far de Buda, lo Garxao, la platja de Riumar i la Bassa de l'Illot, integrada dins de la major Bassa de l'Estella. Recorregut pràcticament pla que discorre a nivell del mar. És recomanable portar prismàtics i teleobjectius per poder observar les aus des dels miradors situats durant el recorregut.
Ruta senyalitzada.
El punt de sortida de l'excursió en bicicleta és l'Ecomuseu del Delta de l'Ebre, ubicat a la carretera TV-3454 d'Amposta a Deltebre, al costat de l'estació d'autobusos i prop de l'oficina d'informació turística i de l'alberg de joventut Antoni Batlle.

0,00 km (2 m). Ecomuseu del Delta de l'Ebre. Des del carrer Martí Buera, cal dirigir-se cap a ponent deixant l'edifici a mà dreta. Se surt al carrer Girona i es gira a l'esquerra (S) en direcció al riu Ebre prenent el carril bici que discorre per la banda dreta.

1,12 km (1 m). Riba esquerra de l'Ebre, al costat del pont Nou i del vell embarcador que permet passar el riu amb barca. Aquí es coincideix amb el sender de gran recorregut GR 99 o Camí de l'Ebre, que uneix Fontibre, on neix el gran riu, amb la seva desembocadura. Cal girar a l'esquerra (E) seguint el carril bici que transcorre pel mig de l'ample i llarg passeig adossat al riu.

4,25 km (1 m). S'acaba el passeig quan el riu tomba suaument cap al SE. Es deixa la ribera i es torça a l'esquerra (NE) pel vial que es dirigeix a una rotonda on conflueixen les carreteres T-340 (que va de Deltebre a Riumar) i TV-3454. Es ressegueix la rotonda en direcció N deixant la carretera de Riumar a mà dreta; a l'altra banda, es creua pel pont del canal de l'Esquerra de l'Ebre i, immediatament després (4,52 km, 1 m), es gira a la dreta per agafar el vial de servei del canal, deixant davant (NE) el camí del Toll, per on es tornarà més tard. S'avança en direcció E sempre vora l'aigua.

9,35 km (1 m). El vial s'acaba quan la carretera T-340 -que discorre per l'altre cantó- ha de creuar el canal. Es gira a l'esquerra (N) i després a la dreta (E) per travessar la carretera utilitzant la rotonda que hi ha a l'altra banda. Un cop allà, es deixa el curs del canal a mà dreta i s'agafa el camí que avança en direcció NE pel costat S de la carretera separat de la calçada per una tanca de bardisses i arbres (senyalització del GR 99). Es deixa a la dreta un parc zoològic i d'activitats a la natura (Deltàrium). Al cap de 2,5 km, el camí i la carretera viren al S i es torna al costat del riu.

11,86 km (1 m). Embarcador de Ca la Nuri o de les Golondrines. La carretera T-340 s'acaba aquí, arran del riu, en un complex turístic dotat de restaurants, hotels i embarcador. Davant, a l'altre costat del riu (S), es veu la gran illa de Buda. Es continua a llevant pel passeig que voreja l'Ebre. S'arriba al port fluvial de Deltebre, on hi ha el Club Nàutic Riumar (12,67 km, 1 m), es passa pel costat dels molls i es continua cap a la desembocadura del riu discorrent vora un càmping i, després, per un ample passeig amb carril bici. Al fons, ja vora la mar, s'aixequen les siluetes del mirador del Garxao i del far de Buda.

14,56 km (1 m). Desembocadura de l'Ebre i mirador del Garxao. Es gira al NO per un camí barrat als vehicles de motor i s'accedeix a l'espai protegit del Garxao. Entre dunes, canyissars i salobrars, s'arriba a l'aguait de la bassa o llacuna del Garxao (15,00 km, 1 m). Es continua cap al NO i, als 600 m, es troba un altre observatori d'aus al qual s'accedeix per una passera. El camí fa una ziga-zaga i segueix avançant en direcció NO.

16,00 km (2 m). Urbanització de Riumar. Es continua cap al NO pel carril bici del passeig Marítim i després pel camí que passa entre el càmping Riumar i la platja.

17,63 km (2 m). Es gira a l'esquerra (SO) i es desemboca en un terreny parcel·lat per un vial, pretès carrer del que es preveia que seria l'ampliació de Riumar. Se segueix pel vial durant 300 m, es tomba a la dreta (NO) per un altre carrer i es desemboca a la pista asfaltada que dóna accés a Riumar pel N.

18,72 km (1 m). Pista asfaltada. Cal prendre-la girant a l'esquerra (SO). Se surt al canal del Desaigüe del Penal, on es tomba a la dreta (NO; 21,30 km, 1 m) seguint per la pista asfaltada durant 700 m fins a sortir a la cruïlla del camí del mas de la Bombita (22,07 km, 1 m). Es gira a l'esquerra (O).

22,90 km (1 m). Mas Juanito. La pista tomba a l'esquerra (SO), però l'itinerari es dirigeix momentàniament a la dreta (N) fins al mirador del Canal Vell passant pel costat de la casa, que es deixa a mà esquerra.

23,55 km (1 m). Mirador del Canal Vell, des d'on es contempla la Bassa de l'Illot, pertanyent a la més gran Bassa de l'Estella. Es torna enrere, es passa un altre cop pel costat del mas Juanito i ara es continua en direcció SO/S durant mig quilòmetre. A l'alçada del mas de Parrillo, que queda a l'esquerra (E) de la pista (24,70 km, 1 m), es gira a la dreta (O). S'és al camí del Toll, que se seguirà cap a ponent fins al mas del Josep del Toll (26,95 km, 2 m), on es gira a l'esquerra (SO) fins que es desemboca a la rotonda de les carreteres T-340 i TV-3454 (28,00 km, 1 m), per on ja s'ha passat a l'anada. Es travessa la rotonda i es desfà el camí fins al punt d'inici de la ruta.

32,51 km (2 m). Ecomuseu del Delta i seu del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Fi del recorregut.

L'Ecomuseu reprodueix els ambients naturals del delta: el riu, les llacunes, els arrossars i el bosc de ribera. Hi ha, a més, un recull de l'activitat humana que s'hi ha desenvolupat com la pesca, la navegació fluvial, la construcció de séquies i canals o el cultiu de l'arròs. A l'aquari es poden observar les espècies de peixos i amfibis més característiques del delta.

Més informació

[ES] De Deltebre al faro de Buda, Lo Garxao, la playa de Riumar y la Bassa de l'Illot
Con una superficie de 320 km2, el delta del Ebro es la mayor área húmeda de Els Països Catalans y uno de los hábitats acuáticos más importantes del Mediterráneo occidental. En 1983, la Generalitat de Catalunya aprobó la creación del Parque Natural del Delta de l'Ebre. El gran delta está dividido en dos partes casi simétricas entre las que discurre el río Ebro. La mitad N pertenece a la comarca del Baix Ebre; la del S a la del Montsià. El itinerario que se propone permite conocer el lado septentrional circulando dentro de los límites del municipio de Deltebre, que agrupa los núcleos de la Cava y de Jesús i Maria, visitando el faro de Buda, Lo Garxao, la playa de Riumar y la Bassa de l'Illot, integrada dentro de la mayor Bassa de l'Estella. Recorrido prácticamente llano que discurre a nivel del mar. Es recomendable llevar prismáticos y teleobjetivos para poder observar las aves desde los miradores situados en el recorrido.
Ruta señalizada.

El punto de partida de la excursión en bicicleta es L'Ecomuseu del Delta de l'Ebre, ubicado en la carretera TV-3454 de Amposta a Deltebre, al lado de la estación de autobuses y cerca de la oficina de información turística y del albergue de juventud Antoni Batlle.

0,00 km (2 m). Ecomuseu del Delta de l'Ebre. Desde la calle Martí Buera, hay que dirigirse hacia poniente dejando el edificio a mano derecha. Se sale a la calle Girona y se gira a la izquierda (S) en dirección al río Ebro tomando el carril bici que discurre por el lado derecho.

1,12 km (1 m). Orilla izquierda del Ebro, junto al puente Nou y del viejo embarcadero que permite pasar el río en barca. Aquí se coincide con el sendero de gran recorrido GR 99 o Camí de l'Ebre, que une Fontibre, donde nace el gran río, con su desembocadura. Hay que girar a la izquierda (E) siguiendo el carril bici que transcurre por medio del ancho y largo paseo adosado al río.

4,25 km (1 m). Se acaba el paseo cuando el río gira suavemente hacia el SE. Se deja la ribera y se tuerce a la izquierda (NE) por el vial que se dirige a una rotonda donde confluyen las carreteras T-340 (que va de Deltebre a Riumar) y TV-3454. Se recorre la rotonda en dirección N dejando la carretera de Riumar a mano derecha; al otro lado, se cruza por el puente del canal de L'Esquerra de l'Ebre e, inmediatamente después (4,52 km, 1 m), se gira a la derecha para coger el vial de servicio del canal, dejando delante (NE) el camino del Toll, por donde se volverá más tarde. Se avanza en dirección E siempre cerca del agua.

9,35 km (1 m). El vial se termina cuando la carretera T-340 -que discurre por el otro lado- ha de cruzar el canal. Se gira a la izquierda (N) y después a la derecha (E) para atravesar la carretera utilizando la rotonda que hay al otro lado. Una vez allí, se deja el curso del canal a mano derecha y se toma el camino que avanza en dirección NE por el lado S de la carretera separado de la calzada por una valla de setos y árboles (señalización del GR 99). Se deja a la derecha un parque zoológico y de actividades en la naturaleza (Deltàrium). Al cabo de 2,5 km, el camino y la carretera viran al S y se vuelve junto al río.

11,86 km (1 m). Embarcadero de Ca la Nuri o de Les Golondrines. La carretera T-340 termina aquí, a ras del río, en un complejo turístico dotado de restaurantes, hoteles y embarcadero. Enfrente, al otro lado del río (S), se ve la gran isla de Buda. Se continúa a levante por el paseo que bordea el Ebro. Se llega al puerto fluvial de Deltebre, donde se encuentra el Club Nàutic Riumar (12,67 km, 1 m), se pasa junto a los muelles y se continúa hacia la desembocadura del río discurriendo junto a un camping y, después, por un ancho paseo con carril bici. Al fondo, y a la orilla del mar, se levantan las siluetas del mirador del Garxao y del faro de Buda.

14,56 km (1 m). Desembocadura del Ebro y mirador del Garxao. Se gira al NO por un camino vallado a los vehículos de motor y se accede al espacio protegido del Garxao. Entre dunas, cañaverales y salobrales, se llega al punto de observación de la balsa o laguna del Garxao (15,00 km, 1 m). Se continúa hacia el NO y, a los 600 m, se encuentra otro observatorio de aves al que se accede por una pasarela. El camino hace un zigzag y sigue avanzando en dirección NO.

16,00 km (2 m). Urbanización de Riumar. Se continúa hacia el NO por el carril bici del paseo Marítim y después por el camino que pasa entre el camping Riumar y la playa.

17,63 km (2 m). Se gira a la izquierda (SO) y se desemboca en un terreno parcelado por un vial, pretendida calle de lo que se preveía que sería la ampliación de Riumar. Se sigue por el vial durante 300 m, se gira a la derecha (NO) por otra calle y se desemboca en la pista asfaltada que da acceso a Riumar por el N.

18,72 km (1 m). Pista asfaltada. Hay que tomarla girando a la izquierda (SO). Se sale al canal del Desaigüe del Penal, donde se gira a la derecha (NO; 21,30 km, 1 m) siguiendo por la pista asfaltada durante 700 m hasta salir al cruce del camino de la masía de la Bombita (22,07 km, 1 m). Se gira a la izquierda (O).

22,90 km (1 m). Masía Juanito. La pista gira a la izquierda (SO), pero el itinerario se dirige momentáneamente a la derecha (N) hasta el mirador del Canal Vell pasando junto a la casa, que se deja a mano izquierda.

23,55 km (1 m). Mirador del Canal Vell, desde donde se contempla la Bassa de l'Illot, perteneciente a la más grande Bassa de l'Estella. Se vuelve atrás, se pasa de nuevo por el lado de la masía Juanito y ahora se continúa en dirección SO/S durante medio kilómetro. A la altura de la masía de Parrillo, que queda a la izquierda (E) de la pista (24,70 km, 1 m), se gira a la derecha (O). Estamos en el camino del Toll, que se seguirá hacia poniente hasta la masía del Josep del Toll (26,95 km, 2 m), donde se gira a la izquierda (SO) hasta que se llega a la rotonda de las carreteras T-340 y TV-3454 (28,00 km, 1 m), por donde ya se ha pasado en la ida. Se cruza la rotonda y se deshace el camino hasta el punto de inicio de la ruta.

32,51 km (2 m). Ecomuseu del Delta y sede del Parque Natural del Delta de l'Ebre. Fin del recorrido.

El ecomuseo reproduce los ambientes naturales del delta: el río, las lagunas, los arrozales y el bosque de ribera. Hay, además, un recopilatorio de la actividad humana que se ha desarrollado en el delta como la pesca, la navegación fluvial, la construcción de acequias y canales o el cultivo del arroz. En el acuario se pueden observar las especies de peces y anfibios más características del delta.

Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/09/10

Waypoint

Alberg Antoni Batlle

Waypoint

Far de Buda

Far de Buda
Waypoint

Observatori

Waypoint

Ecomuseu del Delta de l'Ebre

Waypoint

Informació Turística

Waypoint

Observatori

Waypoint

Observatori

Waypoint

Deltàrium

2 коментарів

 • Фото salva007

  salva007 25 жовт. 2015

  I have followed this trail  View more

  Ruta molt fàcil i forca maca, passa quasi tota per al carril bici. El Delta és una zona peculiar però molt maca. El tems indicat per fer la ruta és molt correcta.

 • Panas844 26 бер. 2018

  I have followed this trail  перевірено  View more

  Una ruta de bici muy facil por delta del ebre. La hemos echo en un dia. Es muy comoda porque llegas en tren desde Barcelona y empiezas directamente la ruta en Ampolla.

You can or this trail